Groepenkast vervangen in Flevoland

groepenkast vervangen Flevoland

Binnen je meterkast zit een groepenkast. Een groepenkast is een installatie die ervoor zorgt dat elektriciteit veilig door je huis loopt. Verschillende groepen en knoppen controleren of de spanning veilig door alle elektriciteitskabels door je huis loopt. Het kan overbelasting van je elektriciteit in je huis voorkomt. Een groepenkast voorkomt dan problemen zoals elektrische schokken en brand.

Waaruit bestaat een groepenkast

Een belangrijk onderdeel van je groepenkast is een hoofdschakelaar. Een hoofdschakelaar wordt gebruikt om alle stroom in één keer uitzetten. Als je aan het verbouwen bent in je huis of om een andere reden, volledige het stroom uit moet zetten, dan kun je de hoofdschakelaar gebruiken. 

Een aardlekschakelaar wordt gebruikt om alle elektriciteit of een juiste spanning door je huis te laten lopen. Een aardlekschakelaar wordt ook wel aardlek genoemd en is dus ook een belangrijk onderdeel in je groepenkast. Als er als een apparaat voor een onveilige toevoer van stroom zorgt, dan zal de aardlekschakelaar uitvallen. De aardlekschakelaar voorkomt dus brand, elektrische schokken en andere nare zaak. Al deze onderdelen en meer onderdelen zoals de losse stoppen vormen de groepenkast. Een groepenkast is dus onmisbaar in een huis. 

Soorten groepenkasten

De twee meest voorkomende groepenkasten zijn grofweg in te delen in en een fase 1 aansluiting en een fase 3 aansluiting. Als je de groepenkast wil laten vervangen zul je dus eerst moeten kijken naar welke soort aansluiting je hebt. Bij een fase 1 aansluiting zie je dubbele componenten in de groepenkast. Er zullen dus ook twee draadjes uitkomen. Je hebt dan een 2 polige aardlekschakelaar en een 2 polige hoofdschakelaar. Als je een 3 fase groepenkast hebt, heb je een 4 draden die aangesloten kunnen worden. De hoofdschakelaar is breder en een krachtgroep kan aangesloten worden. Een fase 3 kan dan ook een andere vorm van stroom aan, namelijk krachtstroom, in vergelijking met een fase 1 groepenkast die 220 tot 230 volt aankan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *