Intelligentieonderzoek kind

Intelligentieonderzoek kind

Als jij het vermoeden hebt dat jouw kind een bovengemiddelde intelligentie heeft of zelfs hoogbegaafd is, kan het verstandig zijn je kind te laten testen. Wanneer je kind namelijk hoogbegaafd is kan in sommige gevallen namelijk beter gekozen worden voor aangepast onderwijs om de behoeften van je kind voldoende tegemoet te komen. Om hier achter te komen kun je gebruik maken van een intelligentieonderzoek voor kind.

Intelligentieonderzoek

Waarom een intelligentieonderzoek bij een kind uitvoeren, vraag je je misschien af. Kinderen willen toch gewoon lekker spelen en ravotten? Die zijn helemaal niet bezig met hun intelligentie. Dat is waar. Toch kan hun intelligentie veel invloed hebben op de manier waarop ze zich ontwikkelen. Hoogbegaafde kinderen hebben namelijk van jongs af aan al een andere perceptie van de wereld dan hun leeftijdsgenoten. Hoewel zij dit niet op dezelfde manier registreren als volwassenen, kunnen ze toch merken dat de aansluiting met hun leeftijdsgenoten ontbreekt. Zo zullen hoogbegaafde kinderen al veel complexere speel- en verhaaltechnieken toepassen dan hun leeftijdsgenoten en weten ze vaak al veel meer. Toch willen kinderen het liefste lijken op hun speelmaatjes. Kleine kinderen zullen er dus onbewust voor kiezen om zich aan te passen. Ook kan het zo zijn dat ze vanaf heel jong al heel onzeker worden en het gevoel hebben dat zij ‘niet kloppen’.

Testen

Wanneer je als ouder sterk het vermoeden hebt dat er zoiets speelt, bijvoorbeeld doordat je zelf ook hoogbegaafd bent, is het belangrijk dit te laten testen. Vooral wanneer je ziet dat je kind moeite heeft op school en niet lekker in zijn of haar vel zit. Tijdens een intelligentieonderzoek voor een kind wordt aan de hand van verschillende methoden de intelligentie van jouw kind getest. De categorieën die hierbij worden gebruikt zijn onder andere abstract redeneren, concreet redeneren en ruimtelijk inzicht. Ook wordt door middel van zoekplaatsen de perceptie getest. Er wordt hierbij veel gebruik gemaakt van striptekeningen en geometrische figuren en mozaïeken. De testen sluiten aan op de belevingswereld van het kind en worden daardoor niet als intimiderend ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *