EMDR Roosendaal

EMDR therapie Roosendaal

Als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dan weet je hoe moeilijk verwerking daarvan is. Hoewel deze herinnering nooit meer uit te wissen is, zijn er toch manieren om de zwaarte ervan enigszins te verlichten. Verwerking stelt je in staat de gebeurtenis een plek in je leven te geven, waardoor het jouw leven niet langer regeert. EMDR Roosendaal is en van de manieren waarop je zo’n verwerkingsproces aan kunt gaan.

EMDR

EMDR is een afkorting die staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een traumaverwerkingstherapie die gebruikt wordt voor mensen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Hierbij kan gedacht worden aan seksueel geweld, een ongeval of een geweldsincident. Tijdens de therapie vraagt de therapeut om de gebeurtenis terug te halen. Hierbij wordt veelal ook gevraagd naar beelden en gevoelens die hierbij naar boven komen. Vervolgens wordt gevraagd deze informatie opnieuw voor de geest te halen. Dit keer echter in combinatie met een afleidende impuls, zoals een bewegend stipje waar het slachtoffer naar moet kijken of geluiden die via de koptelefoon hoorbaar zijn.

Werking

Deze werkwijze wordt vervolgens een aantal keren voortgezet in verschillende ‘sets’. Tussen de sets door vraagt de therapeut aan de cliënt wat voor gedachten er naar boven komen. Elke keer wordt aan de cliënt gevraagd wat de meest opvallende verandering is in wat er naar boven komt. Hierdoor wordt er langzaam een verandering teweeggebracht in wat het slachtoffer voelt en dus koppelt aan deze gebeurtenis. Men neemt aan dat op het moment dat de cliënt met de ogen of oren een stimulus volgt, er zodanig beslag gelegd wordt op het werkgeheugen, dat er minder ruimte overblijft voor de intensiteit en de heftigheid van de herinnering. Hierdoor wordt de cliënt in staat gesteld er een andere betekenis aan te geven. De herinnering wordt dus als het ware door middel van EMDR omgebogen naar iets anders, waardoor er rust ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *